جهت تحلیل داده های جمعآوری شده از پرسشنامه از آمارهای توصیفی و استنباطی استفاده شد:
الف) در بخش توصیفی از جداول و نمودارهایی که حاوی میانگین ، فراوانی ، درصد تجمعی و…. استفاده شد که به وسیله نرمافزار SPSS نتایج ارائه شده است.
ب) در بخش استنباطی، ابتدا آزمون میانگین برای دو متغیر اصلی سیستمهای اطلاعاتی و قابلیتهای سازمانی انجام شد تا میزان امتیاز میانگین این دو سازه سنجیده شود. آزمون میانگین یک جامعه بر مبنای توزیع T یک آزمون پارامتری میباشد که در آن به این موضوع پرداخته میشود که میانگین یک جامعه٬ به چه میزان از یک مقدار ثابت بیشتر و یا کمتر است. از این آزمون٬ از آنجایی که با یک متغیر سرو کار داریم٬ برای آزمون فرضیههای توصیفی استفاده میشود. در این آزمون٬ چنانچه سطح معنیداری کمتر از مقدار خطا باشد٬ چنین استنباط میشود که میانگین جامعهی مورد نظر٬ مقدار آزمونشده نیست. برای دریافتن این موضوع که میانگین جامعه بالاتر از مقدار آزمونشده و یا پایینتر از آن است٬ به حد بالا و حد پایین موجود در خروجی نرمافزار مراجعه میشود.
سپس از آزمون تی تک نمونهای[۶۴] برای بررسی اهمیت و وضعیت مفاهیم و مولفه ها استفاده شد. در آزمون T تک نمونهای٬ چنانچه حد بالا و حد پایین هر دو مثبت باشند، بدین معنی است که میانگین جامعه در مورد آن متغیر بیشتر از مقدار مورد آزمون میباشد. همچنین چنانچه اولی مثبت و دومی منفی باشد، میانگین جامعه تقریبا مقدار آزمون است. همچنین منفیبودن این دو مقدار، بدین معنی است که میانگین متغیر مورد نظر در جامعه کمتر از مقدار آزمون است و این متغیرها در جامعهی مورد بررسی در سطح پایینی قرار دارند.
علاوه بر این، آزمون همبستگی پیرسون برای پی بردن به وجود رابطه میان سیستمهای اطلاعاتی و قابلیتهای سازمانی در سه حوزه مطابق با فرضیات پژوهش انجام شد. یکی از مهمترین و پرکاربردترین ضرایب همبستگی، که محققان نسبت به سایر ضریب همبستگی بیشتر از این ضریب استفاده میکنند، ضریب همبستگی پیرسون میباشد.
در توضیح همبستگی باید گفت که شدت وابستگی دو متغیر به هم را همبستگی گویند که معمولا آن را با ضریبی بین -۱ تا +۱ بیان میدارند. اگر ضریب همبستگی بین دو متغیر بیشتر از صفر باشد٬ آن ها با هم رابطه مثبت دارند. حال اگر ضریب همبستگی بین آن ها از صفر کمتر باشد، رابطه بین آن ها منفی است. در ضمن اگر نمونهگیری صورت پذیرفته باشد، ضریب همبستگی باید از لحاظ آماری، معنیدار باشد. همچنین همبستگی رابطهی علت و معلولی نیست و تنها بیانگر شدت وابستگی دو متغیر به یکدیگر است.
در ادامه تأثیر سازه ها بر یکدیگر نیز توسط آزمون رگرسیون چندگانه انجام پذیرفت. در آخر نیز اولویت بندی شاخصهای قابلیتهای سازمانی در سطح توسط آزمون فریدمن صورت پذیرفت و نتایج در جداول ارائه شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
۳-۹ قلمرو تحقیق
قلمرو موضوعی: قلمرو موضوعی پژوهش حاضر مبتنی بر نقش سیستم های اطلاعاتی درایجاد قابلیت های سازمانی است.
قلمرو مکانی: پژوهش حاضر مربوط به صنایع کوچک ومتوسط شهرصنعتی کاوه است.
قلمرو زمانی: پژوهش حاضر مربوط به سال ۱۳۹۳ است.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها
۴-۱. مقدمه
همانطور که در فصل سوم نیز ذکر شد، با بهره گرفتن از فرمول کوکران، حجم نمونه تعیین شد. از این رو تعداد سیصد پرسشنامه توزیع شد که درنهایت تعداد ۱۳۰ پرسشنامه تکمیل و عودت داده شد. از افراد نمونه آماری خواسته شده بود تا به پرسشنامه حاوی سوالات جمعیت شناختی (جنسیت، سن، تحصیلات، سابقه، رده سازمانی) و سوالات مربوط به «سیستمهای اطلاعاتی» و «قابلیتهای سازمانی» پاسخ دهند. اطلاعاتی که از اجرای پرسشنامه ها بدست آمده بود، با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS21 در دو بخش توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش توصیفی، ابتدا تجزیه و تحلیل داده های جمعیت شناختی انجام شد و در مرحلهی بعد آمار توصیفی از سوالات و ابعاد ارائه گشت. همچنین جهت بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از چولگی و کشیدگی و آزمون K-S استفاده شد که نتایج مربوط به آن در قالب جداولهایی ارائه شده است.
در بخش استنباطی، ابتدا آزمون میانگین برای دومتغیر اصلی سیستمهای اطلاعاتی و قابلیتهای سازمانی انجام شد تا میزان امتیاز میانگین این دو سازه سنجیده شود. آزمون تی تک نمونهای[۶۵] برای بررسی اهمیت و وضعیت مفاهیم و مولفه ها استفاده شد. علاوه بر این، آزمون همبستگی پیرسون برای پی بردن به وجود رابطه میان متغیرها مطابق با فرضیات پژوهش انجام شد. در ادامه تأثیر سازه ها بر یکدیگر توسط آزمون رگرسیون چندگانه انجام پذیرفت. در آخر نیز اولویت بندی اولویت بندی شاخصهای قابلیتهای سازمانی توسط آزمون فریدمن صورت پذیرفت و نتایج در جداول ارائه شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
۴-۲. آمار توصیفی
۴-۲-۱. تجزیه و تحلیل داده های جمعیت شناختی
تفکیک پاسخ دهندگان بر اساس جنسیت
همانطور که در جدول ۴-۱ قابل مشاهده است، ۱۲ درصد از پاسخ دهندگان زن و ۸۸ درصد آنها مرد هستند.
جدول ۴-۱. تفکیک پاسخدهندگان بر اساس جنسیت
طبقه ها | فراوانی | درصد | درصد تجمعی |
زن | ۱۶ | ۱۲ | ۱۲ |
مرد | ۱۱۴ | ۸۸ | ۱۰۰ |
جمع | ۱۳۰ | ۱۰۰ |
نمودار ۴-۱ تفکیک پاسخ دهندگان بر اساس جنسیت آنها را نشان میدهد:
نمودار ۴-۱) تفکیک پاسخ دهندگان بر اساس جنسیت
همانگونه که از نمودار بالا مشخص میباشد، جنسیت پاسخ دهندگان مرد از زنان بیشتر است. به طوری که ۸۸% در مقابل ۱۲%، مردان نسبت بیشتری داشتهاند.
تفکیک پاسخ دهندگان بر اساس سن