مرحله ی ۴: دگرگونی
- درگاه واحد برای دسترسی به خدمات
۱-۶-۷ امکان سنجی
امکان سنجی، پتانسیل موفقیت یک پروژه را ارزیابی می کند، پنج فاکتور رایج در مطالعه امکان سنجی از اهمیت بیشتری برخوردار است که شامل:
۱ - فنی[۸] ۲ - اقتصادی[۹] ۳ - قانونی[۱۰] ۴ - عملیاتی[۱۱] ۵ - زمان بندی[۱۲] می شود.
فصل دوم
مروری بر ادبیات تحقیق
۲-۱ بخش اول: شبکه تبادل الکترونیکی اطلاعات
۲-۱-۱ مقدمه
ارتباط از ایما و اشاره و دود و کبوتر شروع شده تا به اینترنت و ماهواره رسیده است. دود و آتش از وسایل اولیه ارتباطات محسوب می شود. اختراع خط از دیگر تلاش های انسان برای ایجاد ارتباط بود. ظاهراً سومری ها عجله زیادی برای برقراری ارتباط با سایرین داشتند. مصریان نیز خط هیروگلیف را اختراع کردند. ایرانیان باستان با بهره گرفتن از اسب و سوار تازه نفس (چاپار) نامه های دولتی را با سرعت به نقاط مختلف می رساندند. در سال ۱۷۹۲ « چاپ[۱۳]» فرانسوی توانست ماشینی برای ارسال ۱۹۶ سیگنال به سایر نقاط اختراع کند. «کوک[۱۴]» انگلیسی آن را کامل تر کرد، اما این «مورس[۱۵]» بود که علایم تلگراف را به صورت ۳نقطه ابداع کرد. .«مارکونی[۱۶]» ایتالیایی نخستین مخترع رادیو بود. با نصب ترانزیستور توسط « شوکلی[۱۷]» در سال ۱۹۴۸ این اختراع کامل تر و اندازه رادیو کوچکتر شد.تلفن بی سیم مشکل حرکت کردن با تلفن را برای بعضی ها حل کرد. این آزادی عمل را مدیون تکمیل شدن فناوری رادیویی هستیم. تلفن تصویری آخرین پدیده در فناوری تلفن است.
تلویزیون مهمترین وسیله ارتباطی جهان امروز است. این وسیله به صورت مستقیم و لحظه ای صدا و تصویر را از هر جای جهان که این اطلاعات ارسال می شود، دریافت می کند.. رادار در سال ۱۹۳۰ کامل و در جنگ جهانی دوم به عنوان راهنمای هواپیما و کشتی به خدمت گرفته شد. رایانه در زندگی امروز ما نقش مهمی دارد که با راه اندازی شبکه جهانی اینترنت توانسته است فاصله ها را کوتاه و به تبادل اطلاعات کمک بیشتری کند. با وجود شبکه های گسترده الکترونیکی و دیجیتال وایجاد خطوط پرسرعت اینترنت و اینترانت و اکسترانت و شبکه های تحت وب در جهان، سرعت تبادل اطلاعات به سرعت میلی ثانیه رسیده است و دریافت اطلاعات یکسان توسط چندین کاربر همزمان، انتقال اطلاعات وتبادل آنرا جهت سهولت در کار و کاهش هزینه های کاربران تسهیل نموده است (پورمند،۱۳۸۶، ۱۶).
۲-۱-۲پیشینه جهانی تبادل الکترونیکی داده
تبادل دادههای تجاری تحت استانداردی خاص که مورد توافق طرفین باشد از یک رایانه به رایانه دیگر بدون دخالت متصدی را تبادل الکترونیکی داده گویند. معتبرترین شیوه تبادل الکترونیکی داده یی دی آی (EDI) نام دارد که اولین بار در سال ۱۹۷۰ میلادی (برابر با ۱۳۴۹ شمسی) توسط شبکههای افزاینده ارزش موسوم به VAN برای جایگزینی انتقال داده بهوسیله مودم و یا سیستمهای متداول کاغذی ارائه شد. خدمت ارائه شده از استاندارد X۱۲ تعریف شده توسط موسسه ملی استاندارد آمریکا موسوم به ANSI برای تعریف دادهها استفاده میکرد که هنوز مورد استفاده در آمریکای شمالی و سایر نقاط دنیا میباشد. بعدها سازمان ملل استاندارد دیگری را به نام EDIFACT معرفی و به اعضا پیشنهاد کرد که بیشتر در اروپا متداول میباشد[۱۸].
EDIFACT استاندارد بین المللی شناخته شده ای برای EDI جهت مبادله رنج وسیعی از بخش های تجاری و غیرتجاری است. در ضمن قراردادهایی برای جایگذاری پیام ها در یک نامه وجود دارد که فرستنده، گیرنده و دیگر ویژگی های یک انتقال را مشخص می کند (مارتین[۱۹]، ۱۹۹۹).
۲-۱-۳تعریف شبکه کامپیوتری
شبکه کامپیوتری چیست؟
دانشنامه رشد در سایت خود بطور خلاصه در خصوص شبکه کامپیوترو سخت افزار و نرم افزار مطالبی منتشر نموده که در ادامه خلاصه آن ارائه میگردد:
یک شبکه شامل دو یا چند کامپیوتر است که برای به اشتراک گذاشتن منابع خود (مثل چاپگر و CD-ROM)، رد و بدل کردن فایل ها و یا ارتباط با یکدیگر متصل شده اند.
۲-۱-۴ مدلهای پیاده سازی دولت الکترونیکی
فرایند توسعه وپیاده سازی دولت الکترونیکی یک فرایند پویا و جامع است. باتوجه باینکه شرایط کشورهای گوناگون جهان تاحدودی بایکدیگر متفاوت است و هریک از آنها ممکن است در پیاده سازی دولت الکترونیکی مقاصد ویژه ای را دنبال کنند، نمی توان یک متدولوژی و روش یکتا را برای همه کشورها تجویز کرد. از اینروفرایندتوسعه الکترونیکی باید برپایه شناخت و تحلیل درست از شرایط محیطی انجام گیرد در عین حال، با بررسی نحوه گسترش دولت الکترونیکی در کشورهای مختلف جهان، می توان شاهد روندها و کارهای همانندی میان آنها بود و به نتایج زیر رسید:
۱ – هرکدام ازمنابع علمی و پژوهشی، مدل و یا متدولوژی خاصی را برای تشریح مراحل مورد نیاز ارائه کرده اند.
۲ – پیاده سازی دولت الکترونیکی به مثابه انتقال از یک نوع سیستم حکومتی به نوع دیگری از اداره امور است. بنابراین متدولوژی های پیاده سازی دولت الکترونیکی ماهیتی تکاملی دارند و بیشتر شبیه به ساخت یا ایجادیک سیستم جدید هستند.
۳ – بنظر میرسدکه فرایند ایجاد و توسعه دولت الکترونیکی یک فرایند پیوسته است و بطورمعمول در ۴ یا۵ گام پیموده می شود. این موضوع با پژوهشهای متعددی که درباره روند گسترش دولت الکترونیکی در نقاط مختلف جهان و در سال های گذشته انجام گرفته، نشان داده شده است. مدلهای مختلف پیاده سازی دولت الکترونیکی به دو دسته ۴ مرحله ای و ۵ مرحله ای تقسیم میشوند که بشرح ذیل معرفی میگردند.
جدول ۲-۱ مدلهای پیاده سازی دولت الکترونیکی
مراحل پیاده سازی
نام مدل پیاده سازی
ردیف
۱ – فهرست برداری۲ – تراکنش ۳- ادغام عمودی ۴- ادغام افقی
Layne-Lee
۱-پیدایش ۲ – ارتقا ۳ – تعامل ۴- تراکنش ۵ – یکپارچگی
United Nations