*
*: تفاوت معنی دار در سطح ۰۵/۰
فصل پنجم
(بحث و نتیجهگیری)
۱٫۵٫ مقدمه
در این فصل ابتدا خلاصهای از تحقیق انجام شده ارائه و سپس به نتایج و یافتهها پرداخته میشود و با توجه به پیشینه تحقیق مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. در پایان پیشنهادهای محقق در دو بخش پیشنهادهای برگرفته از یافتههای تحقیق و پیشنهادهای پژوهشی ارائه میگردد.
۲٫۵٫ خلاصه تحقیق و نتایج
تعادل که جزء نیازهای اساسی جهت انجام فعالیتهای روزمره میباشد، در فعالیتهای ایستا و پویا، نقش مهمی را ایفا می کند. تحقیقات انجام شده بر روی سالمندان نشان داده است که سالمندی بر میزات تعادل و همچنین الگوهای راه رفتن آنان تاثیر بسزایی دارد. این تحقیقات به بررسی تغییرات طول گام، سرعت راه رفتن، سیکل راه رفتن، ریتم گام برداری، تعداد گامها و دیگر مولفههای راه رفتن در سالمندان پرداختهاند، اما با توجه به عملکرد محوری زانو در عمل راه رفتن و تعادل نقش این مفصل و وضعیت حرکتی و محدودیتهای آن در کمتر پژوهشی مورد توجه قرار گرفته است. به همین منظور تحقیق حاضر با هدف بررسی تعادل و برخی پارامترهای راه رفتن در سالمندان با محدودیت و بدون محدودیت حرکتی در زانو مورد مطالعه قرار گرفت. آزمودنیهای این تحقیق ۳۷ زن و مرد سالمند با میانگین سنی ۷۰٫ ۵ سال بودند که ۷ نفر در طی مراحل پژوهشی به دلایل شخصی انصراف دادند و از ۳۰ نفر باقی مانده، تعداد ۱۵ نفر در گروه با محدودیت حرکتی و ۱۵ نفر در گروه بدون محدودیت حرکتی قرار گرفتند. نتایج اطلاعات بدست آمده از اندازه گیریها، بعد از تجزیه و تحلیل، توسط t مستقل با یکدیگر مقایسه شد.
نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات خام بطور خلاصه در زیر آورده شده است:
میانگین سنی افراد در مجموع ۱۷/۶۶ سال بود که این میانگین در گروه با محدودیت حرکتی برابر با ۷۸/۶۶ سال و در افراد بدون محدودیت حرکتی برابر با ۵۶/۶۵ سال بود.
وزن افراد در مجموع برابر ۰۴/۶۷ کیلوگرم بود که این میانگین در گروه با محدودیت حرکتی برابر با ۱۰/۶۷ کیلوگرم و در افراد بدون محدودیت حرکتی برابر با ۹۸/۶۶ کیلوگرم بود.
قد افراد در مجموع برابر ۲۴/۱۷۱ سانتی متر بود که این میانگین در گروه با محدودیت حرکتی برابر با ۹۴/۱۷۱ سانتیمتر و در افراد بدون محدودیت حرکتی برابر با ۵۴/۱۷۰ سانتیمتر بود.
نمره تعادل ایستا با چشمان باز در گروه با محدودیت حرکتی برابر ۹۰/۲۸ ثانیه و در گروه بدون محدودیت حرکتی برابر با ۵۴/۳۵ ثانیه بود.
نمره تعادل ایستا با چشمان بسته در گروه با محدودیت حرکتی برابر ۶۵/۹ ثانیه و در گروه بدون محدودیت حرکتی برابر با ۸۱/۱۳ ثانیه بود.
نمره تعادل پویا در گروه با محدودیت حرکتی برابر ۶۸/۱۱ ثانیه و در گروه بدون محدودیت حرکتی برابر با ۳۰/۱۵ ثانیه بود.
طول گام در افراد با محدودیت حرکتی برابر با ۲۴/۰ متر و در افراد بدون محدودیت حرکتی برابر ۳۸/۰ متر بود.
پهنای گام در افراد با محدودیت حرکتی برابر با ۱۴/۰ متر و در افراد بدون محدودیت حرکتی برابر ۱۲/۰ متر بود.
تعداد گام در دقیقه در افراد با محدودیت حرکتی برابر با ۶۸/۸۸ و در افراد بدون محدودیت حرکتی برابر ۶۲/۱۰۰ گام در دقیقه بود.
سرعت گام در افراد با محدودیت حرکتی برابر با ۵/۰و در افراد بدون محدودیت حرکتی برابر ۹۱/۰ متر بر ثانیه بود.
همچنین تجزیه و تحلیل داده ها در سطح استنباطی موارد ذیل را نشان داد:
بین تعادل ایستا با چشمان باز در افراد سالمند با محدودیت حرکتی و بدون محدودیت حرکتی زانو تفاوت معنی داری وجود دارد.
بین تعادل ایستا با چشمان بسته در افراد سالمند با و بدون محدودیت حرکتی زانو تفاوت معنی داری وجود دارد.
بین تعادل پویا در افراد سالمند با و بدون محدودیت حرکتی زانو تفاوت معنی داری وجود دارد.
بین طول گام در افراد سالمند با و بدون محدودیت حرکتی زانو تفاوت معنی داری وجود دارد.
بین پهنای گام در افراد سالمند با و بدون محدودیت حرکتی زانو تفاوت معنی داری وجود ندارد.
بین تعدادگام در دقیقه در افراد سالمند با و بدون محدودیت حرکتی زانو تفاوت معنی داری وجود دارد.
بین سرعت گام در افراد سالمند با و بدون محدودیت حرکتی زانو تفاوت معنی داری وجود دارد.
۳٫۵٫ بحث و نتیجه گیری
۱٫۳٫۵٫ تعادل با محدودیت حرکتی زانو در افراد سالمند
مطالعات گوناگون نشان دادهاند که با افزایش سن به علت اختلالاتی که در سیستمهای مختلف بدن فرد به وجود می آید، به خصوص به علت محدودیتهای حرکتی و جسمانی، «توانایی افراد مسن در حفظ تعادل» کاهش مییابد.
در این پژوهش بین انواع تعادل با محدودیت حرکتی زانو رابطه معنی داری برقرار گردید. مطالعات رز و همکاران (۲۰۰۹)، کریگان و همکاران (۲۰۰۱)، کریگان و همکاران (۲۰۰۳) و کریستیناسن (۲۰۰۸) نشان دادند که با افزایش سن به علت اختلالاتی که در سیستمهای مختلف بدن فرد به وجود می آید، به خصوص به علت محدودیتهای حرکتی و جسمانی، « توانایی افراد مسن در حفظ تعادل» کاهش مییابد (کریستینسن، ۲۰۰۸، کریگان و همکاران، ۲۰۰۳، کریگان و همکاران، ۲۰۰۱، رز و کمبل، ۲۰۰۶)
مک رای و همکارانش، معتقدند که ضعف عضلانی در آبداکتورهای ران، اکستنسورها و فلکسورهای زانو و عضلات دورسی فلکسور مچ پا با ریسک افتادن در هنگام حرکت و راه رفتن ارتباط دارند.
رز و همکارانش (۲۰۰۶) و همچنین کریگان و همکاران (۲۰۰۱) نیز اعلام کردند ﻛـﺎﻫﺶ داﻣﻨـﻪ ﺣﺮﻛﺘـﻲ، ﺧـﺼﻮﺻﺎً اﻃﺮاف مفاصل ران و زاﻧﻮ ﻳﻜﻲ از ﻋﻠﺖ ﻫﺎی اﺻﻠﻲ زﻣﻴﻦ ﺧـﻮردن میﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ ﻋﻠﺖ اصلی آن ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺳﻔﺘﻲ ران روی داﻳﻨﺎﻣﻴﻚ اﻧﺪام ﺗﺤﺘﺎﻧﻲ در ﺣﻴﻦ راه رﻓﺘﻦ میﺑﺎﺷﺪ. ﻛﻪ میﺗﻮاﻧـﺪ روی اﻟﮕـﻮی راه رﻓـﺘﻦ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺑﮕﺬارد.
نتایج حاصل از ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ لی[۱۰۳] و ﻫﻤﻜﺎراﻧﺶ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺗﻐﻴﻴﺮات ﺣﺎﺻﻠﻪ از اﻓﺰاﻳﺶ ﺳـﻦ روی راه رﻓـﺘﻦ ﻛـﻪ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻛﺎﻫﺶ داﻣﻨﻪ ﺣﺪاﻛﺜﺮ اﻛﺴﺘﻨﺸﻦ ﻫﻴـﭗ و ﺗﻴﻠـﺖ ﻗـﺪاﻣﻲ ﺑﻴﺶ ﺗﺮ ﻟﮕﻦ دﻳﺪه میﺷـﻮد ﻧﻤـﻲﺗﻮاﻧـﺪ ﻣﺮﺑـﻮط ﺑـﻪ ﻳـﻚ اﺧـﺘﻼل ﭘﺎﺳﭽﺮال ﺑﺎﺷﺪ (لی و همکاران، ۲۰۰۵)؛ ﻟﺬا اﻳﻦ ﻧﺘﻴﺠﻪ تایید ﻛﻨﻨﺪه ﻧﻈﺮ ﻣﺤﻘﻘﻴﻨﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻌﺘﻘﺪﻧﺪ ﻛﻪ ﺗﻐﻴﻴﺮات ﺣﺎﺻﻠﻪ از اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻦ در ﮔﺸﺘﺎور و ﺗﻮان ﻣﻔﺎﺻﻞ و ﻫﻤﻴﻨﻄﻮر ﺟﺎﺑﺠﺎﻳﻲ زاوﻳﻪای ﻛﻪ ﺣﻴﻦ راه رﻓﺘﻦ ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان اﺗﻔﺎق میاﻓﺘﺪ، ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻣﺤـﺪودﻳﺖ ﻫـﺎی داﻣﻨـﻪ ﺣﺮﻛﺘـﻲ ﻣﻔﺎﺻـﻞ میﺑﺎﺷﺪ.
ﻧﺘﺎﻳﺞ اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت محدودیت در دامنه حرکتی را ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻚ ﻋﺎﻣـﻞ ﻣﻬـﻢ ﺗـﺄﺛﻴﺮﮔـﺬار روی ﺗﻐﻴﻴـﺮات راه رﻓﺘﻦ ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان ذﻛﺮ میﻛﻨﻨﺪ. ﻣﻮاﻓﻖ ﺑـﺎ ﻧﺘـﺎﻳﺞ ﺗﺤﻘﻴﻘـﺎت ﭘﻴـﺸﻴﻦ، ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻛﻨﻮﻧﻲ ﻧﻴﺰ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ عدم محدودیت در داﻣﻨـﻪ حرکتی ﻫﻤـﺮاه ﺑـﺎ ﺑﻬﺒـﻮد ﺗﻌﺎدل ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ.
اما گریبّل و هرتل (۲۰۰۳) تفاوت معنی داری بین میزان دامنۀ حرکتی و فواصل اجرایی تست تعادلی ستاره نیافتند.
لذا با توجه به نقش قدرت عضلانی و دامنه حرکتی بهینه مفاصل اندام تحتانی در کاهش تغییرات الگوهای راه رفتن در اثر افزایش سن، انجام فعالیتهای ورزشی به خصوص تمرینات قدرتی و کششی، با هدف افزایش قدرت، انعطاف پذیری و دامنه حرکتی مفاصل در بین افراد سالمند توصیه می شود.
۲٫۳٫۵٫ طول گام، تعداد گام در دقیقه و سرعت گام در افراد سالمند با محدودیت حرکتی زانو
۱٫۲٫۳٫۵٫ تغییرات در سرعت طی یک سیکل راه رفتن در محدودیت حرکتی
پروزای و همکارانش در سال ۲۰۰۵ دامنه حرکتی کمتر مفاصل مختلف اندام تحتانی، طول گام کوتاهتر و عرض گام بیشتری را برای افراد سالمند نسبت به افراد جوان گزارش کردند. زیجلسترا و همکاران وی (۲۰۰۴) نیز اعلام کردند که طول گام و سرعت راه رفتن افراد سالمند با افزایش سن، کاهش مییابد (پروسزی و همکاران، ۲۰۰۵).
در راستای نتایج پژوهش حاضر مبنی بر رابطه معنیدار بین محدودیت و عدم محدودیت با سرعت راه رفتن تحقیقات روداسکی۲ (۲۰۰۹) نشان داد که ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﻫﺎی ﻛﺸﺸﻲ در مفاصل دارای محدودیت حرکتی ﺑـﻪ ﻃـﻮر ﻣـﺆﺛﺮی در اﻓـﺰاﻳﺶ داﻣﻨﻪ ﺣﺮﻛﺘﻲ ﻣﻔﺎﺻﻞ و در نتیجه ﺳﺮﻋﺖ راه رﻓﺘﻦ ﺗﺄﺛﻴﺮ دارد (روداکی و همکاران، ۲۰۰۹).
کریستیناسن نیز (۲۰۰۸) ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺗﻤﺮﻳﻨﺎت ﻛﺸﺸﻲ ران، زانو و ﻣﭻ ﭘﺎ را روی راه رﻓـﺘﻦ ﺳـﺎﻟﻤﻨﺪان ﻣـﻮرد ﺑﺮرﺳـﻲ ﻗﺮار داد و ﻧﺘﺎﻳﺞ اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻧﺸﺎن داد ﮔﺮوﻫﻲ ﻛﻪ ﺗﻤﺮﻳﻨﺎت ﻛﺸـﺸﻲ اﻧﺠﺎم داده ﺑﻮدﻧﺪ اﻓﺰاﻳﺶ داﻣﻨﻪ ﺣﺮﻛﺘﻲ ﻫﻤﺰﻣﺎن ران و زاﻧﻮ و ﻣـﭻ ﭘﺎ و اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﺮﻋﺖ راه رﻓﺘﻨﻲ ﻛﻪ آزاداﻧﻪ اﻧﺘﺨﺎب ﻛـﺮده ﺑﻮدﻧـﺪ را معلوم کرد.
این سرعت گام برداری پایین می تواند در نتیجه کاهش دامنه حرکتی و نشان دهنده ضعف عضلانی افراد سالمند باشد که جذب انرژی کافی و رهاسازی آن در زمان مناسب در طی فاز استقرار را مشکل مینماید.
از این رو، با توجه به اینکه سرعت راه رفتن، مولفه مهمی برای حفظ استقلال عملکردی و یک پیش بینی کننده قوی برای تعیین میزان توانایی حرکتی در بین جمعیت سالمند به شمار می آید و پارامترهای بیومکانیکی دیگری، مانند طول گام و آهنگ گام برداری نیز می تواند به تشخیص بهتر افراد سالمند در معرض خطر ناتوانی حرکتی، کمک نماید.