وزن مخصوص ظاهری (Mg.m-3) ۲۱/۱ ۳۱/۱ بافت خاک لومی_رسی در طول دورهی کشت که دوازده هفته کامل بود، مراقبتهای لازم از قبیل حفظ دما در ۲۵ درجه سانتیگراد و رطوبت در حد ظرفیت مزرعه و محافظت از هجوم پرندگان وحشرات صورت گرفت (شکل ۱-۳). شاخصهای رشد گیاه شامل سطح برگ، ارتفاع گیاه و در طول دورهی کشت در سه مرحله زمانی (مرحلهی اول انتهای هفتهی پنجم، مرحلهی دوم انتهای هفتهی هشتم و مرحلهی سوم انتهای هفتهی دوازدهم ) اندازهگیری گردید. به منظور تعیین و بررسی اثرات تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژیک گیاه اندازه گیریهای زیر انجام گردید. ۳-۴-۱نسبت وزن خشک ریشه بهوزن خشک اندام هوایی درانتهای هفتهی هفتم که مقارن با ابتدای دوره گلدهی بود، قسمتهای هوایی گیاه از محل یقه قطع گردید و بعد از توزین، در بستههای کاغذی در داخل آون به مدت سه روز در دمای ۷۰ درجه سانتیگراد خشک گردید. ریشههای موجود در گلدانها به دقت جدا و بعد از شستشو توزین گشت،سپس در آون مانندقسمت هوایی خشک گردید. ۳۵ ۳-۴-۲میزان پرولین بر طبق مطالعات محققین مختلف تنشهای غیر زنده خصوصاً خشکی و شوری بر روی متابولیسم ازت در گیاهان تأثیر میگذارد. نتایج تحقیقات پژوهشگران متعدد حاکی از آن است که تحت تنش آبی و در گیاهان پژمرده هیدرولیز پروتئینها به وقوع میپیوندد و این موضوع باعث افزایش آمینواسیدها در گیاهمیگردد.وقتی کمبود آب شدید باشد، آمینواسیدهای آزاد به خصوص پرولین در بافتهای گیاه جمع میشوند. میزان اسیدآمینه پرولین آزاد (که در ساختمان پروتئین شرکت ندارد) در گیاهان تحت تنش به طور قابل ملاحظهای افزایش مییابد.افزایش پرولین در جهت کاهش پتانسیل آبی گیاه به منظور حفظ فشار آماس صورت میگیرد. پرولین مانند برخی آمینواسیدهای دیگر، اسیدهایآلی، قندها و ترکیبات آلی دیگر به عنوان یک تنظیم کننده اسمزی درتعدیل شرایط اسمزی سلول ایفای نقش کرده وبدین ترتیب اثرات کمبود آب را خنثی میکند. ثابت شده است که افزایش پرولین درنتیجه سنتزجدیدآن است و ازتجزیه پروتئین حاصل نمیشود. برای پرولین علاوه بر نقشی که به عنوان تنظیمکننده اسمزی داراست، اعمال زیر نیز پیشنهادشدهاند: مخزن انرژی برای تنظیم پتانسیل احیای سلولی. پرولین میتواند مانند یک آنتی اکسیدانت نقش دهنده قوی الکترون را برای پاکسازی کردن رادیکالهای آزاد ایفا نماید. محافظت از بزرگ مولکولهایی مثل پروتئینها کاهش اسیدیته داخل سلول ذخیره مواد کربنه و ازتدار برای دوره رفع تنش در ابتدای دوره گلدهی،به روش باتس وهمکاران (۱۹۷۳)با بهره گرفتن از دستگاه اسپکتوفتومتر بررسی شد. طریقه عمل به صورت زیر بود(به نقل از حسیبی و همکاران، ۱۳۸۹): ۳۵ آماده سازی محلول ها: ۳۶ فسفریکاسید ۶ مولار: ۱۲/۴۱ میلیلیتراسیدفسفریک ۸۵% با دانسیته Kg/L ۱/۶۸ به آب مقطر افزوده و سپس به حجم ۱۰۰ میلی لیتر رسانیده شد. سولفوسالیسیلیکاسید ۳%: ۳ گرمپودرسولفوسالیسیلیکاسیدرادرآبمقطرحلنمودهوبهحجم ۱۰۰ میلیلیتررسید. ۳٫اسیدناینهیدرین: مقدار ۲۵/۱ گرمپودراسیدناینهیدرین را در ۳۰ میلیلیتر اسید استیک گلاسیال حل نموده و سپس ۲۰ میلیلیتر اسید فسفریک ۶ مولار آمادهشده به آن اضافه گردید. ۴٫استاندارد ۱۰۰ میلیگرمدرلیترپرولین: ۰۱۰۰/۰ گرمپرولینرادرآبمقطرحلنمودهوبهحجم ۱۰۰ میلیلیتررسید. ۵٫استانداردهای ۰, ۴, ۸ , ۱۲, ۱۶ و ۲۰ میلیگرمدرلیتر پرولین: به ترتیب ۰, ۲, ۴, ۶, ۸ و ۱۰ میلی لیتر از استاندارد ۱۰۰ میلیگرمدرلیتر پرولین برداشته و با آب مقطر به حجم ۵۰ میلیلیتر رسانیده شد. تولوئن. روش کار: ۵/۰ گرممادهترگیاهیراباهاونخردشدهودرون یک تیوب ریخته شد، سپس ۱۰ میلیلیتر سولفوسالیسیلیک اسید ۳% آمادهشده را به آن اضافه نموده و نمونه را درون یخ قرار داده شد. ۲٫تیوبرادر ۱۵۰۰۰ دوربهمدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقهدردمای ۴ درجهسانتیگرادسانتریفوژنمودهتامواداضافیازمحلولجداگردید. میتوان به جای سانتریفیوژ از قیف شیشهای و کاغذ صافی برای صاف کردن نمونه ها استفاده کرد . ۳٫مقدار ۲ میلیلیترازعصارهصافشدهرادرونتیوبجدیدریختهو ۲ میلیلیتراسیدناینهیدرینو ۲ میلیلیتراسیداستیکگلاسیالبهآنافزودهوسپسخوبمخلوطشد. ۴٫همزمانمقدار ۲ میلیلیترازمحلولهایاستاندارد صفر، ۴، ۸، ۱۲، ۱۶ و ۲۰ میلیگرم در لیتر پرولین را درون تیوبهای جدید ریخته و ۲ میلیلیتر اسید ناینهیدرین و ۲ میلیلیتر اسید استیک گلاسیال به آنها افزوده و سپس خوب مخلوط شد. ۵٫نمونههارادرحمام آب گرم به مدت ۱ ساعت حرارت داده و سپس درون حمام یخ قرار داده شد. ۶٫مقدار ۴ میلیلیترتولوئنبه محلولاضافهنمودهوآنرابهمدت ۲۰ ثانیهبادستگاهورتکسبههمزدهشد. ۳۷
بررسی تاثیر پیش تیمار سالسیک اسید بر جوانه زنی، عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیک شبدر برسیم Trifoliumalexanderium تحت تنش شوری- قسمت ۷