“
فصل چهارم : تجزیه و تحلیل داده ها
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل
داده ها
۱ – ۴ – مقدمه
در این فصل به بررسی نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات جمع آوری شده می پردازیم.در تحلیل توصیفی داده ها، آماره های توصیفی و نمودارهای مناسب آن ها ارائه شده و در بخش تحلیل استنباطی ، آزمون های مناسب جهت تأیید یا رد فرضیات تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است. لازم به ذکر است که تحلیل ها با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS انجام شده است.
ضریب اطمینان پژوهش
در پژوهش حاضر، ضریب اطمینان ۹۵ درصد در نظر گرفته شده است. به عبارت دیگر ضریب خطای پنج درصد در محاسبه نتایح پیشبینی شده است.
۲ – ۴ . آمار توصیفی
آمار توصیفی، ارقام مربوط به شاخص های پراکندگی و مرکزی را نشان میدهد. آگاهی از آماره های توصیفی گامی در جهت درک میانگین روند داده ها و ارتباطات بین آن ها و نیز بررسی تقریبی وضعیت توزیع متغیرها میباشد. در این قسمت مهمترین آماره های توصیفی مربوط به متغیرهای مورد مطالعه تشریح میگردد. اطلاعات مربوط به متغیرها به دو دسته تقسیم میشوند:
الف : مشخصه های مرکزی توزیع : شامل میانگین، کمترین و بیشترین داده ها
ب : مشخصه های پراکندگی توزیع : انحراف معیار
جدول ۱-۴ : آماره های توصیفی متغیرها در دوره مورد بررسی
آماره های توصیفیمیانگینمیانهانحراف معیارکمترین مقداربیشترین مقدارقیمت پیشنهادی فروش۴۱۱۲٫۱۴۲۳۱۶٫۵۰۵۷۵۱٫۹۲۳۲۶٫۰۰۵۶۹۵۶٫۰۰قیمت پیشنهادی خرید۵۲۰۴٫۱۹۲۹۰۶٫۰۰۷۳۲۵٫۶۶۴۱۳٫۰۰۵۷۳۴۵٫۰۰بازده سهم.۴۲۸۶.۴۵۱۰.۲۴۲۴۲.۰۰.۹۷حجم معاملات بر روی سهم۲۸۹۵۱۰۹٫۰۳۱۳۵۳۰٫۰۳۴۶۰۷۰۸۶٫۲۲۲۰٫۰۰۴۳۷۴۰۲۳۹۰٫۰۰تعداد روزهای انجام معامله۱۸٫۱۴۵۶۱۴٫۵۰۰۰۱۶٫۵۵۰۰۷.۰۰۱۴۰٫۰۰تناوب گزارشگری مالی۲۲٫۰۴۶۱۱۰٫۹۲۱۶۳۰٫۳۲۶۴۲-۲۱٫۰۰۱۷۰٫۵۵عدم تقارن اطلاعاتی .۱۱۳۱ .۰۶۷۰ .۱۳۹۸۸ .۰۱ ۱٫۰۰
ب) تحلیل استنباطی
۳ – ۴ . آزمون کلموگروف-اسمیرنوف
جدول شماره ۲-۴ آزمون کلموگروف-اسمیرنوف
نام متغیرآماره ی آزمونسطح معناداریتناوب گزارشگری مالی۰٫۷۴۹۰٫۵۵۴عدم تقارن اطلاعاتی۱٫۰۹۱۰٫۱۸۵قیمت پیشنهادی فروش۱٫۲۶۴۰٫۱۰۵قیمت پیشنهادی خرید۱٫۰۹۹۰٫۱۷۹بازده سهم۱٫۵۹۱۰٫۰۷۳حجم معاملات بر روی سهم۱٫۹۶۵۰٫۰۵۱تعداد روزهای انجام معامله۱٫۶۵۱۰٫۰۷۹
در آزمون کلموگروف-اسمیرنوف فرضیه های مورد بررسی به صورت زیر تعریف میشوند :
بنابرین با توجه به اینکه سطح معناداری مربوط به تمام متغیرها بیش از ۰٫۰۵ است فرضیه نرمال بودن مشاهدات (فرض صفر) رد نمی شود.
در ادامه با توجه به این که مشاهدات از توزیع نرمال پیروی میکنند، از روش های پارامتری به منظور تحلیل و بررسی مشاهدات استفاده میکنیم.
۴ – ۴ . بررسی فرضیات تحقیق
۱– ۴ – ۴ . آزمون فرضیه اول
۱ : Hبین تناوب گزارشگری مالی و عدم تقارن اطلاعاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری وجود دارد.
همبستگی
برای بررسی این موضوع که همبستگی بین دو متغیر به لحاظ آماری معنادار است یا خیر، فرضیه های زیر را آزمون میکنیم.
نشان دهنده مقدار ضریب همبستگی میان دو متغیر مورد بررسی در جامعه میباشد.
جدول ۳ – ۴ . بررسی مقدار همبستگیتناوب گزارشگری مالیعدم تقارن اطلاعاتیضریب همبستگی۰٫۱۲۲p- مقدار۰٫۰۰۹تعداد۴۶۲
با مقایسه p-مقدار حاصل از آزمون با ضریب خطای ۰٫۰۵ می توان نتیجه گرفت میان متغیرهای تناوب گزارشگری مالی و عدم تقارن اطلاعاتی رابطه معناداری وجود دارد.(کمتر از ۰٫۰۵). و با توجه به مثبت بودن عدد ضریب همبستگی نشان از وجود رابطه مستقیم میباشد.
رگرسیون
برای آزمودن این فرضیه از رگرسیون ساده و تفسیر ضریب تعیین استفاده می شود. مدل رگرسیون خطی ساده به صورت مقابل تعریف می شود :
که متغیر مستقل و متغیر وابسته است. آماره F (فیشر) معنی داری مدل فوق را می آزماید. فرضیه های مورد بررسی در این آزمون مانند زیر تعریف میشوند :
در جدول نتایج ارائه شده، ضرورت وجود عرض از مبدأ و متغیر مستقل در مدل نیز بررسی شده است. فرضیه های مورد آزمون به صورت زیر تعریف میشوند:
ضریب تعین محاسبه شده در جدول، درصدی از تغییرات متغیر وابسته را نشان میدهد که به وسیله متغیر مستقل مفروض بیان می شود.
جدول ۴ – ۴٫ برازش مدل رگرسیونی به داده ها
متغیر مستقل ضریب تعیین
R2
آماره F
(P-value)
عرض از مبدأ
(p- value)
شیب خط
p- value))
آماره ی دوربین واتسون تناوب گزارشگری مالی ۰٫۰۱۵ ۶٫۹۲۸
۰٫۰۰۹
۰٫۱۰۱
۰٫۰۰۱
۰٫۰۱
۰٫۰۰۹
۲٫۰۸۲
همان گونه که در جدول آنالیز واریانس مشاهده می شود مقدار آماره F وP -مقدار مربوطه، معنی داری مدل رگرسیونی را تأیید میکند (P-value از ۰۵/۰ کوچکتر است)، همچنین مقدار ضریب تعیین برابر ۰٫۰۱۵ میباشد یعنی متغیر تناوب گزارشگری مالی توانایی نمایش ۱٫۵درصد از تغییرات متغیر عدم تقارن اطلاعاتی را دارا است.
۲ – ۴ – ۴ . آزمون فرضیه دوم
۲ H: بین تناوب گزارشگری مالی و هزینه سرمایه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری وجود دارد.
برای آزمودن این فرضیه از مدل سه عاملی فاما و فرنچ استفاده می شود.
مدل برازش داده شده به مشاهدات به صورت زیر تعریف می شود،
در این رابطه ها متغیرهای مستقل مفروض میباشند.
معنی داری مدل فوق به کمک آماره F (فیشر) مورد آزمون قرار میگیرد. فرضیه های مورد بررسی در این آزمون مانند زیر تعریف میشوند :
همچنین ضریب تعین محاسبه شده در جدول، درصدی از تغییرات متغیر وابسته را نشان میدهد که به وسیله متغیرهای مستقل مفروض بیان می شود.
جدول ۵ – ۴ . بررسی معناداری مدل رگرسیونی
ضریب تعیین آماره
“