۰۵/۱۲
۶۴/۱۷
۵۵/۱۳
۶۷/۱۳
۳۰/۸
۰۸/۸
۵۴/۱۸
۹۹/۱۴
ns، ** ، * به ترتیب غیرمعنی دار و معنی دار در سطح ۱% و ۵%
۴-۲-۲- مقایسه میانگین های اثرات متقابل
۴-۲-۲-۱- صفات میوه نشینی
نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل عامل های آزمایشی جدول۴-۴ نشان داد که بیشترین درصد میوه نشینی طبیعی در محلول پاشی برگ با اسید بوریک در غلظت ۲ گرم بر لیتر(۰۴/۶۰%) به دست آمد. تیمار ۲ گرم بر لیتر سولفات روی و تیمار ۲ +۲ گرم بر لیتر اسید بوریک و سولفات روی هر دو به صورت محلول پاشی برگی با درصد میوه نشینی بالاتر از ۵۰ درصد پس از آن قرار گرفتند هرچند از نظر آماری اختلاف معنی داری با هم نداشتند. همانطور که جدول ۴-۴ نشان می دهد، هم در محلول پاشی برگی و هم در محلول پاشی خوشه ای با افزایش غلظت اسید بوریک در تیمارهای منفرد درصد میوه نشینی طبیعی افزایش یافت گرچه که میزان افزایش این صفت در محلول پاشی برگی بیشتر از محلول پاشی خوشه ای بوده است. چنین روندی در کاربرد سولفات روی به صورت تک عنصر، تیمارهای ترکیبی اسید بوریک و سولفات روی در محلول پاشی برگی نیز مشاهده می شود و با افزایش سطح سولفات روی در کاربرد منفرد آن به صورت محلول پاشی خوشه ای روندی کاهشی مشاهده می شود با این وجود که در همه سطوح نسبت به شاهد افزایش میوه نشینی مشاهده می شود.
دلیل افزایش میوهنشینی در محلول پاشی برگی نسبت به خوشه ای را احتمالا می توان به سطح گسترده برگ نسبت به خوشه و همچنین وجود روزنه ها در برگ به عنوان معبری که می تواند میزان جذب را افزایش دهد، دانست.
جدول ۴-۴ همچنین نشان می دهد کمترین میزان پارتنوکارپی(۷/۴%) در محلول پاشی خوشه ای با تیمار ترکیبی با غلظت ۵/۰+۵/۰ گرم بر لیتر به دست آمد. تیماری که بیشترین میزان میوه نشینی را موجب شده جزو برترین تیمار به حساب می آید.
کمترین میزان ریزش در محلول پاشی برگ با ۵/۰ گرم بر لیتر سولفات روی میباشد ولی این تیمار بیشترین پارتنوکارپی را باعث شده است. تیمار ۲ گرم بر لیتر اسید بوریک در محلول پاشی برگی با میزان ریزش ۶۰/۳۴ درصد اگرچه میزان ریزش به نسبت بالایی دارد ولی به خاطر میزان پارتنوکارپی کم و بالاترین درصد میوه نشینی بهترین تیمار می باشد.
محلول پاشی با اسید بوریک باعث افزایش غلظت بور میوه ها، درصد جوانه زنی دانه گرده و کاهش درصد ریزش گل ها و میوه ها می شود در نتیجه باعث افزایش باروری گل ها و افزایش عملکرد میشود[۶۵]. نتایج مشابهی در پژوهش هارهاش و عبدالناصر(۲۰۱۰) مبنی بر افزایش میوه نشینی خرمای خلاص کشت بافتی محلول پاشی شده با عنصر اسید بوریک به دست آمد. همچنین آل سعید و همکاران (۲۰۰۲) نشان دادند که محلول پاشی سولفات روی باعث کاهش ریزش میوه و افزایش عملکرد در سال کم بار (season (Off شد.
جدول ۴-۴- مقایسه میانگین اثر متقابل محلول پاشی برگی و خوشه ای با اسید بوریک و سولفات روی بر میوه نشینی نخل خرمای برحی حاصل از کشت بافت ۵ هفته پس از گرده افشانی
محلول پاشی خوشه
محلول پاشی برگ
۲Zn+
۲B
۱Zn+
۱B
۵/۰Zn+5/0B
۲B
۱B
۵/۰B
۲Zn
۱Zn
۵/۰Zn
۰(شاهد)
۲Zn+
۲B
۱Zn+
۱B
۵/۰Zn+5/0B
۲B
۱B
۵/۰B
۲Zn
۱Zn
۵/۰Zn
۰(شاهد)
تیمارتغذیه ای